• el
  • en
Αρχική|Κρατήσεις | Όροι χρήσης | 00 30 24670 21300 | info@hotelchloe.gr ESPA

Η Περιοχή

 

  • grammos

Η πόλη της Καστοριάς απλώνεται αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 620μ.. Είναι χτισμένη σε χερσόνησο που εισχωρεί στην ειδυλλιακή λίμνη Ορεστιάδα και περιβάλλεται από τους ορεινούς όγκους του Γράμμου και του Βιτσίου. Κύρια πλουτοπαραγωγική πηγή του νομού είναι η βιοτεχνία και οικοτεχνία γουναρικών, ιδιαίτερα στην πόλη της Καστοριάς. Εδώ, η επεξεργασία των γουναρικών έχει παράδοση 500 περίπου χρόνων.

Η περιοχή, με τις ανεξάντλητες φυσικές καλλονές, την πλούσια ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων, τους παραδοσιακούς οικισμούς, τα επιβλητικά αρχοντικά, τους αρχαιολογικούς χώρους, τα ιστορικά μνημεία και τις 80 βυζαντινές εκκλησίες, συγκεντρώνει τα βλέμματα πολλών επισκεπτών και γοητεύει με τη γραφικότητά της.

Επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο που στεγάζεται στο αρχοντικό του Νεράντζη-Αιβάζη, στον οικισμό Ντολτσό, το Βυζαντινό Μουσείο, όπου εκθέτονται κυρίως βυζαντινές φορητές εικόνες από τον 12ο έως και τον 17ο αιώνα, το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, και το Μουσείο Ενδυματολογίας που στεγάζεται στο αρχοντικό των Αφών Εμμανουήλ και διαθέτει μία σημαντική συλλογή από παραδοσιακές τοπικές ενδυμασίες. Η σπηλιά του δράκου βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της χερσονήσου, κοντά στο παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου της Μονής της Παναγίας της Μαυριώτισσας. Το 1968 έγινε η χαρτογράφηση του σπηλαίου, οπότε αποκαλύφθηκαν στο εσωτερικό του 7 υπόγειες λίμνες, 10 αίθουσες διαφόρων διαστάσεων (η μεγαλύτερη 45х17μέτρα) και 5 διάδρομοι-σήραγγες.

Στη σύγχρονη κωμόπολη του Άργους Ορεστικού κείτονται τα ερείπια αρχαίου οικισμού. Εδώ, επισκεφθείτε τη βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και την τρίκλιτη βασιλική της Αγίας Παρασκευής. Το Νόστιμο, χωριό παγκοσμίως γνωστό για το απολιθωμένο του δάσος που μετρά είκοσι εκατομμύρια χρόνια. Στο μουσείο του θα δείτε απολιθώματα από φοίνικες, αστερίες, κογχύλια ακόμα και δόντι καρχαρία. Στο πανέμορφο Επταχώρι, που είναι χτισμένο ανάμεσα σε έλατα και οξιές δεσπόζει το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου με τοιχογραφίες του 12ου αιώνα, ενώ στον παραδοσιακό ιστορικό οικισμό της Κλεισούρας βρίσκεται το περίφημο μοναστήρι της Παναγίας. Στο Μαυροχώρι βρίσκεται το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων. Σκηνές καθημερινού βίου μέσα στο σπίτι κι έξω από αυτό, ήθη και έθιμα.

Σε απόσταση 7 χιλιομέτρων από την Καστοριά βρίσκεται το Δισπηλιό, όπου ανακαλύφθηκε ο πρώτος λιμναίος οικισμός του 5000 π.Χ. και όπου δημιουργήθηκε το πρώτο ελληνικό Οικομουσείο. Το απολιθωμένο δάσος του Νόστιμου, ηλικίας 20 εκατομμυρίων χρόνων, αποτελεί ένα μοναδικό γεωλογικό μνημείο. Ανάμεσα στους πρόποδες του Γράμμου και τις όχθες του Αλιάκμονα είναι χτισμένο το πανέμορφο Νεστόριο, όπου βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας της Τσούκας.

Οι φυσιολάτρες μπορούν να περιηγηθούν στην περιοχή του Γράμμου, απ’ όπου πηγάζει ο Αλιάκμονας, το μεγαλύτερο σε μήκος (297χλμ.) ποτάμι της Ελλάδας, να εξερευνήσουν το θαυμάσιο υδροβιότοπο που υπάρχει κατά μήκος της κοίτης του ποταμού, να διεισδύσουν στα πυκνά δάση και να θαυμάσουν το υπέροχο οικοσύστημα χλωρίδας και πανίδας.

Για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ και της αδρεναλίνης λειτουργούν: α) το χιονοδρομικό κέντρο του Βιτσίου το οποίο απέχει 22 χιλιόμετρα από την πόλη της Καστοριάς και β) το χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας το οποίο απέχει 36 χιλιόμετρα από την πόλη της Καστοριάς. Η περιοχή προσφέρεται γενικότερα για περιπάτους, συνεπαίρνοντας τον επισκέπτη στην άγρια ομορφιά του τοπίου.

Ο Nομός Καστοριάς με το αστείρευτο φυσικό περιβάλλον, τους παραδοσιακούς οικισμούς, τα μεγαλοπρεπή αρχοντικά, τα βυζαντινά μνημεία και τη γραφικότητα του τοπίου, σας καλεί να τον γνωρίσετε από κοντά και υπόσχεται να σας χαρίσει αξέχαστες εμπειρίες.